Het Woord Van Het Jaar 2007 In Amerika, Wat Was Op Dat Moment Ook Al Weer Het Woord Van Het Jaar?

Spread the love

Het is weer die tijd van het jaar. Het begint eindelijk koud te worden (als je je zorgen maakt over de opwarming van de aarde moet je misschien koolstofneutraal worden) en het New Oxford American Dictionary bereidt zich voor op de feestdagen door zijn grootste aankondiging van het jaar te doen.

Het 2007 Woord van het Jaar is (trommelgeroffel a.u.b.) locavore.

Het afgelopen jaar is er een trend ontstaan in het gebruik van lokaal geteelde ingrediënten, waarbij gebruik wordt gemaakt van seizoensgebonden voedsel dat zonder extra conserveringsmiddelen kan worden gekocht en bereid.

 • De “locavore” beweging moedigt consumenten aan om te kopen op boerenmarkten of zelfs om hun eigen voedsel te verbouwen of te plukken, met als argument dat verse, lokale producten voedzamer zijn en beter smaken. Locavores schuwt ook het aanbod van de supermarkten als een milieuvriendelijke maatregel, aangezien het vervoer van voedsel over lange afstanden vaak meer brandstof vergt.
 • “Het woord ‘locavore’ laat zien hoe voedselliefhebbers kunnen genieten van wat ze eten terwijl ze toch de impact op het milieu waarderen”, aldus Ben Zimmer, redacteur van Amerikaanse woordenboeken bij Oxford University Press. “Het is belangrijk dat het eten en ecologie op een nieuwe manier samenbrengt.”

Groenten en het woord van het jaar in Amerika

“Locavore” werd twee jaar geleden bedacht door een groep van vier vrouwen in San Francisco die voorstonden dat de lokale bevolking alleen voedsel moest proberen te eten dat binnen een straal van 100 mijl werd verbouwd of geproduceerd. Sindsdien zijn er andere regionale bewegingen ontstaan, hoewel sommige groepen zichzelf “localvores” noemen in plaats van “locavores”. Hoe het ook gespeld is, het is een woord om naar te kijken.

De runners-up voor het 2007 Woord van het Jaar zijn geworden in Amerika

 • veroudering: het proces van ouder worden in eigen huis, in plaats van te moeten verhuizen naar een nieuw huis of een nieuwe gemeenschap…
 • bacn: e-mailberichten, zoals nieuwswaarschuwingen en sociale netwerkupdates, die als wenselijker worden beschouwd dan ongewenste ,,spam” (die bij PodCamp Pittsburgh in Augustus 2007 wordt bedacht en die in de bloggende gemeenschap wordt gepopulariseerd).
 • cloudware: online applicaties, zoals webmail, die worden aangedreven door enorme dataopslagfaciliteiten, ook wel “cloudservers” genoemd.

Het woord van het jaar in 2007 werd in Amerika als volgt vormgegeven

 • Upcycling
 • MRAP voertuig: Mine Resistant Ambush Protected Vehicle, ontworpen om troepen te beschermen tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s).
 • mumblecore: een onafhankelijke filmbeweging met low-budget productie, niet-professionele acteurs en een grotendeels geïmproviseerde dialoog.
 • previvor: een persoon die niet is gediagnosticeerd met een vorm van kanker, maar die een genetische aanleg voor kanker heeft overleefd.
 • sociale grafiek: het netwerk van vrienden en connecties op sociale websites zoals Facebook en Myspace
 • tase (of taze): om te verdoven met een Taser (gepopulariseerd door een incident in september 2007 waarbij een student van de Universiteit van Florida werd gefilmd terwijl hij werd verdoofd door een Taser op een openbaar forum)